Uzenina, červené maso prý způsobují rakovinu

Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, zkr. WHO) tvrdí, že průmyslově zpracované maso (uzeniny) způsobuje rakovinu tlustého střeva. Prý stačí 50 gr uzeniny denně a riziko se zvyšuje na neuvěřitelných 18 %!

Podle WHO jsou uzeniny  (salámy, párky, klobásy…) karcinogenní. Průmyslově zpracované maso se tak dostává na seznam, kde se nachází i plutonium a alkohol. Karcinogen je jakákoliv chemická látka, biologické agens (např. virus), radionuklid nebo průmyslový proces, který způsobuje nebo napomáhá rakovinnému bujení buněk.

uzenina

Červené maso prý také způsobuje rakovinu
Zpráva WHO také říká, že rakovinu způsobuje i červené maso. Červené maso je maso ze savců (hovězí, jehněčí, vepřové, zvěřina, kachna). Podle WHO prý pravidelná konzumace konzumace červeného masa může ke vzniku rakoviny přispět. Ovšem zároveň dodává, že červené maso je významný zdroj železa a zinku, které lidské tělo nutně potřebuje. Červené maso také obsahuje  vitamin B12, který podporuje správnou funkci krvetvorby a nervového systému.

Hovězí maso

Není to tak horké
WHO říká, že je důležitá pestrá a vyvážená skladba jídelníčku, pak se riziko rakoviny tlustého střeva minimalizuje. „Pro jednotlivce zůstává riziko vzniku rakoviny tlustého střeva kvůli konzumaci průmyslově zpracovaného masa malé. Nebezpečí ovšem roste v závislosti na množství zkonzumovaného masa,“ říká Kurt Straif z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).
Takže to s červeným masem a uzeninama nepřehánějte, dejte si k salámu zeleninu (třeba rajče a papriku) a je to v pohodě 🙂 WHO také upozorňuje, že uzenina není zdaleka tak škodlivá, jako je např. kouření či nadměrné užívání alkoholu.

Zalinkuj článek:

Leave a Comment

Filed under Zdraví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*