Nejčastější chyby při používání česneku jako antibiotika

Mnozí z vás určitě nemáte česnek příliš v oblibě kvůli jeho nepříjemnému zápachu a chuti, kterou v ústech zanechává. Možná občas při jeho konzumaci uroníte i pár slziček.

Pokud však vezmete v úvahu jeho zdravotní přínosy, pak trochu zápachu vám snad až tolik vadit nebude. Musíte se ale ujistit, že česnek používáte správně. Pokud česnek používáte nesprávně, tak nevyužijete některé z jeho nejvýznamnějších léčebných účinků.

Konzumování česneku v tabletách
Česnekové tabletky se jeví jako dobré řešení na nepříjemný pach a chuť, ale není to velmi efektivní způsob jak česnek užívat. Syrový česnek je nejlepší volbou pro plné získání celé léčivé síly tohoto daru přírody. Tabletky sice také poskytují nějaký účinek, ale ten je mnohem menší než u surového česneku.

Vždy, když máte potíže s jeho chutí, zkuste se zamyslet nad jeho efektem pro zdraví a překonejte váš odpor.

Vařený česnek
Vařený česnek je nejčastější formou, v jaké ho lidé konzumují, protože jídlům dodává dobrou příchuť. Bohužel vaření znehodnocuje alicin, jednu z nejdůležitějších látek v česneku. Jediným způsobem, jak aktivovat alicin a využít maximum jeho potenciálu, je přemoci se a česnek sníst čerstvý.

česnek

Ničení špatných i dobrých bakterií
Česnek je silné antibiotikum, což znamená, že při konzumaci velkého množství může mít negativní efekt na vaši střevní mikroflóru a zabít i užitečné bakterie. Nejlepším způsobem, jak tomu předejít, je zkombinování česneku s probiotiky.

Dobrou možností pro vzájemnou kombinaci je kombucha, protože obsahuje velké množství probiotických bakterií.

Starý česnek
Starý česnek není tak silný jako čerstvý. Způsob, jak odlišíte starý česnek od čerstvého je poměrně jednoduchý. Čerstvému česneku zelená stonek uprostřed trsu, viz foto.

Pamatujte také na to, že je lepší používat česnek z biologického zemědělství.

Malé množství česneku
Potřebujete více než jen jeden drobný stroužek na to, abyste využili plnou léčebnou sílu česneku. Česnek je antibiotikum a posilovač imunity jen když je konzumován ve větším množství. Podle expertů 2 až 3 středně velké stroužky za den je dostačující množství. Někteří lidé potvrdili, že uvedený objem česneku jim pomohl zvládnout v krátkém čase i agresivní formy infekce.

Pár extra tipů
Jak jsme již zmínili, čerstvý a syrový česnek je nejlepší pro využití jeho zdravotních přínosů.

Pokud vám však syrový česnek opravdu hrozně vadí, prolisujte ho a nechte ho odstát 10 až 15 minut (během této doby uvolněný enzym vytváří alicin). Poté přidejte jablečnou nebo jinou omáčku pro lepší chuť.

Smíchat ho můžete i s medem. To je například moje nejoblíbenější forma konzumace česneku.